Сексът след раждането: не можеш или не искаш

Ако си забелязала, че твоят “основен инстинкт” спи дълбок сън и за да го събудиш трябва да положуш усилия, този текст е точно за теб.

Често след раждане на детето, дългоочаквано и мечтано, интимният живот попада в клопката на новите приоритети у дома. Депресивните състояния, в които може да си изпаднала, почти винаги са гарнирани с безпокойството дали ще можеш пак да се наслаждаваш на секса.

Най-важните съвети, които мога да ти дам са 2 – да си дадеш време и да поговорите с партньора ти без отлагане и без срам.

Все пак, ако същността ти е обладана от безпокойство и не намираш честен отговор на въпроса “Защо толкова време след раждането не изпитвам желание за секс?”, предлагам ти да опитам да събудиш либидото нежно, без натиск, с тези идеи:

Биохимия на интимното свещенодействие

Съществуват медицински показания за полово въздържание от 1 до 2 месеца, в зависимост от начина на раждане (цезарово сечение или естествено) и индивидуалните показания. В някои случаи този период е необходимо да бъде и по-продължителен, например при усложнения и оток на половите органи. От съществена важност е да бъде взета предвид следродовата депресия, която често остава в сянка, и не й се обръща достатъчно внимание. Всъщност, важно е да се чувстваш обгрижена и да усещаш вниманието на околните към теб, не само към детето.

Преди да започнеш отново да правиш секс, трябва да си възвърнала своята връзка с половите органи по начин, който не е задължително да е през сексуален акт. Защото след раждане, някои жени изпитват особен срам на много дълбоко ниво. Срам от това, че плътта е разкъсана, употребена.

Ако сексът след раждането е станал болезнен, ще помогнат оралните ласки, нежно докосване, придружено от повече грижа за овлажняването. За това не се говори, но ако имаш желание за интимност и секс, с това може да отложиш проникването до пълното възстановяване на женския организъм.
Всяка майка е необходимо да знае, че по време на периода на кърмене половите хормони се намират в угнетено състояние. Активния пролактин подтиска синтеза на естрогени, които отговарят за образуването на смазка във влагалището и допълнително снабдява половите органи с кръв. В такъв период за жената не е лесно да се възбуди и да изпитва оргазъм. Като резултат от това, болезненият опит се превръща в нова невронна връзка, секса = на неприятно усещане, дори отвращение от любимия мъж.
Когато знаеш, че пролактинът се явява мощен антиафродизиак, е разумно да не пристъпвате към секс веднага след лактация. На фона на сниженото ниво на хормоните, които подпомагат сексуалното удоволствие, нека мъжът да знае, че е необходимо да положи повече усилия да разположи половинката си. Ако жената кърми, не си струва да бъдат стимулирани гърдите – така се активира окситоцин и жената ще получи приток на кърма, което съвсем не е нужно.

Обърни внимание, че при виждането на детето или неговия звук, също се изработва окситоцин. Затова е добре да изберете отдалечено място за занимаване с любов.

Съществуват и други фактори, поради които е добре двойката да не се занимава с секс в близост до детето. Като например, по време на половия акт, двойка се свързва по начин, който е толкова дълбок, че детето на интуитивно ниво, най-вече през слуха, може да възприеме това свързване като изоставяне. Актът е свещено пространство и е добре да бъде между двама.

И още нещо – природата се е погрижила в първата година като родител, тялото на бащата да изработва около 30% по-малко тестостерон. Това допринася да се съхранят семейството и потомството. Това правило работи, ако мъжът прекарва достатъчно време в семейството и активно общува с детето.

Чек лист на щастливата майка

След появяването на детето на бял свят се формира ново поле в семейството. В практиката си се срещам с доста мъже и жени, които вярват, че през умствени концепции могат да подредят перфектния живот. Да, ама не.  След раждането, вниманието на жената съвсем естествено се измества от мъжът към детето. Какво е нужно да направи една двойка, за да не започне да пълни пространството помежду си с отложени за после желания, нужди и нови потребности?

Първо: да подреди задачите в дългия списък на семейни задължения, да освободи максимално много време за възстановяване на силите – важи и за жената и за мъжа.
Второ: да се подсигури достатъчно време на майката, да може да се отделя физически от детето си, оставяйки го на бащата.
Трето: двойката да се научи да проверява къде се намира по отношение на ресурсите за интимност – важи и за жената и за мъжа.
Четвърто: да се вземе предвид, че понякога сексуалността е в пряка зависимост от удовлетвореността на майката след раждането и е добре тя да бъде възстановена по нежен и хармоничен начин, като мъжът проявява повече търпение тя да върне любовта към тялото си, към сексуалните си органи и да бъде отново на разположение за секс. Заниманията в женска група, независимо от характера, са изключително важни за възстановяването на женската енергия в жената, за бъде споделена с мъжа.
Пето: да се създаде един нов подход между партньорите и разбиране на ролята на всеки един в двойката, което включва да бъдат запознати с аспектите на протичане на енергийните връзки между тях, различността между мъжа и жената и възможните варианти, тя бъде проявена.

Мило момиче,

възможностите да върнеш либидото си като майка е още една от задачите, които ти помагат да порастнеш. Въведи нови ритуали за себе си, за двойката. Позволи си да научиш нови начини за удоволствие, заедно с партньора ти създайте нов проект за възстановяване на интимните ви отношения. Вслушай се в тялото си, потърси отговори там, а след това дай задачите на ума, който да изработи план за действие.

Жената с нейната по природа енергийна позиция в двойката е тази, която създава среда за взаимоотношенията. Когато средата е животворяща, мъжът се изпълва с желание да я подкрепя и съхранява. За мъжа остава да придружава и подкрепя своята половинка, по нежен и възтановяващ начин, като й създава пространство, за да се върне към своята естествена сексуалност, да се почувства привлекателна, желана и подкрепена.

Вярвам в това, че всяка двойка може да има щастлив сексуален живот след раждането.

Христина

 

Jivot_v_Integralnostta-01

LifeIntegrity 2023. Всички права запазени.